събота, 13 ноември 2010 г.

История на българските книжни пари




Книгата "История на българските книжни пари" е първото сериозно проучване на банкнотното обръщение в България. Това е един огромен труд, богато илюстриран с множество фотографии и документи. Книгата е еднакво ценна и необходима както за специалистите, така и за тези, които за първи път ще се запознаят с представената материя.
"История на българските книжни пари" е в обем на 400 страници. Съдържа повече от 350 цветни снимки, направени професионално, които представят точно по размери и цвят лицето и опакото на българските книжни пари. Някои фотографии: проектите на Алфонс Муха, на Цветанка Костуркова, пробата на 200 лева 1929 г. на Thomas de La Rue & Coy.Ltd и др., се публикуват за първи път.
Вместо предговор авторът Костадин Н. Христов изяснява какво е нотафилия. Същевременно той дава кратък тълковен речник на понятията използвани в нотафилията и нумизматиката, което ще бъде много полезно за болшинството от читателите.
     Трудът по история на книжните пари започва с описание на паричното обръщение по българските земи до Освобождението от турско робство. В следващата глава авторът разглежда паричното обръщение в периода от Освобождението през 1878 г. до началото на емисионната дейност на основаната Българска народна банка. К.Христов се спира отделно върху герба на България и промените, които той търпи. Важността на този елемент правилно е оценена от автора, тъй като гербът заема полагащо му се видно положение в повечето български банкноти. К.Христов разглежда детайлно законовите и нормотворчески актове, даващи право на БНБ да емитира монети и банкноти. В този аспект най-важен е първият подобен закон от 1885 година. В подробното описание на различните емисии книжни пари, направено в хронологичен ред, авторът винаги успява паралелно да представи актуалната картина на законодателството, свързано с емисионната практика на БНБ.
    В "История на българските книжни пари" са описани в подробности всички емисии банкноти, започвайки от първата "златна", следвана от "златно-сребърна", "Орлов" и т.н.
Освен редовните емисии на банкноти са представени касови бонове, държавни съкровищни бонове, срочни касови бонове и щемпелувани държавни съкровищни бонове. Описана е интересната история на 5000 лева 1924 г., наречена "Ботевка". 
Читателят ще узнае интересни подробности за банкнотите 10 лева "Раковски" и 20 лева "Анхиало". За първи път се дават подробности за така наречената "турска емисия" от 50 и 100 левови банкноти. Оригинален принос на автора са описаните по-важни фалшификати на банкноти както и тези от емисия 1999 г.
Ако все пак трябва да се отдели най-ценната глава, то това безспорно е раздела за "Тракийските книжни пари". Впрочем това са едни от най-редките и най-желаните от колекционери български банкноти. Знае се от историята колко жесток и несправедлив за България е Нъойския договор. К.Христов с множество документи показва как е протичало паричното обръщение в българските земи, окупирани от френски и сенегалски войски. След края на Първата световна война във френския град Ньой е взето решение земите на българска Тракия да бъдат дадени на Гърция, а българското население да бъде изселено. Тези тъжни дни за България са много живо пресъздадени от автора с помощта на множество исторически документи, които за първи път са събрани и представени накуп в контекста на книжнопаричното обръщение.
Не по-малко значение имат главите за т.н. "сръбски левове" и "македонски левове". К.Христов и тука е оригинален в проучванията и солидно подплатен с подходящи документи.
В книгата се дава достатъчно подробно описание на уникалната банкнота "български паунд". Това е изключително рядка банкнота, емитирана от Великобритания с предназначение за използване в България след 1943 г.
В "История на българските книжни пари" са описани и други книжни пари. Това са пощенски бонове, данъчни "житни" бонове, български военни пари и политически книжни пари.
В книгата са представени оригинални фотоси на банкноти като пробни екземпляри, проекти, банкноти отпечатани в различен цвят от този на циркулиращите и др.
"История на българските книжни пари" е ценен труд с оригинален принос. Той е най-представителното изследване на книжнопаричното обращение в България. Тази книга определено ще има познавателно и възпитателно значение за подрастващото поколение. Тя би следвало да заеме място във всяка училищна и читалишна библиотека. Несъмнено е, че "История на българските книжни пари" ще ползва студентите от всички икономически ВУЗ . Друго предназначение на книгата е да представя България и българското пред света. Обстоятелството, че е богато илюстрирана с качествени цветни фотографии я прави да изглежда като албум, подходящ за подарък по всякакъв случай за всеки.